A hajápolás jelentőségéről

A hajunk ad keretet arcunknak, viseli a kívülről jött áldást és szennyezést, ékességünk, teremtett koronánk és elsődleges jelzőrendszere belső egészségünk-betegségünk jeleinek. Hajunk simogatása az egyik legfontosabb metakommunikációs jelentőséggel bír, gesztusaink kötődnek hozzá, érintése lehet tabu vagy a kedves, bizalmas, szerető érzések kifejezése.

Ezért fontos a hajunknak megfelelő sampon kiválasztása. Ragaszkodjunk egy ideig, legalább pár hónapig a jól bevált sampon és hajkondicionáló, balzsam és „frizura-finish” termékek használatához, mert hajunk és a termékek pH értéke közti különbséget – ami lehet minimális is, hiszen erre már odafigyelnek a gyártók – meg kell szoknia hajunknak. A „pacsuli” keverék hatása érvényesülhet, ha túl sok és eltérő fajta anyagot viszünk fel hajunkra. Egyszerűen kicsapódnak egymáson, és ezzel az ellenkező hatást érjük el.

A minőségi hajmosás több fázisból áll:

A környezeti hatások sérültté teszik a hajszálakat, melyek felszíni és belső sérülésekként jelennek meg a hajon. Hajunk tele van a kinti világ maradékával, melyeket le kell tisztítanunk róla. A hajmosás legyen kedves, és alkotó szertartás, típustól, zsírosságtól, igénybevételtől függően az ideális szokásosság legyen 2-3-4 nap, de erre egyéni igények alapján számos eltérés mutatkozhat. A napi hajmosás azért nem jó, mert könnyen zsírossá teszi a hajat, és ez ördögi körként tarthatatlanná teszi az ápolását. Vannak jól működő, napi használatra képes samponok. Ezek nem ártanak, de érdemes a rendszert a napitól a heti háromszori ideálishoz közelíteni. A sampont előbb a kézre kell tenni, és vízzel hígítani, utána kell a kikócolt, megfésült hajra rákenni, és körkörös mozdulatokkal szétvinni a hajon, fejbőrön. A rövid hajnál 6, a közepes hajnál 8, a hosszú hajnál általában 10 millilitert, azaz a kupaknyi tartalom arányát alkalmazzuk. Ne dörzsöljük erősen a fejbőrünket, de ne feledjük, a masszírozás nemcsak hajmosásnál alkalmazható előnyösen. Segíti a vérkeringést, a faggyúképződést pedig mérsékli, fokozza a szerek beépülését, de ha körömmel, vagy tépve, erőteljesen dörzsölve nyomkodjuk a fejbőrünket, a hajszálakat tartó izmokat kilazítjuk, és saját hajunkat hullatjuk. A hajmosásnál egyébként a normális esetben kb. 60-80 szál marad a kezünkben, vagy a kád, zuhanyozó szélén. Ha ennél gyakran több, szánjunk időt a probléma megoldására, mert hajunk hullani kezdett. Okairól másik fejezetben szólunk.

A második hajmosás az öblítés után jöjjön, a víz hőfoka továbbra is 36,7 Celsius fok ideális esetben. A második körben szintén hígítva tegyük a hajunkra a sampont. Ekkor már a sampon hatóanyagai épülnek be. A tisztítás fázisa után a hajunkra kenjük az áldott anyagokat, melyek megszáradva feltöltik a hajunkat élettel, egészséggel. A hajnak, mint minden élőnek van elektrosztatikus vonzása, ettől áll, vagy száll szerteszét a haj. A mosásnál ezt is kedvezően befolyásoljuk, és ezzel tesszük élővé újra a hajunkat. A második mosásnál ezért érdemes 3-4 percet meditálva vagy lazán masszírozva pozitív gondolatokkal hagyni, hogy a hatóanyagok beépüljenek. A hajmosás szertartása során tegyük élővé hajunkat azáltal is, hogy szeretettel gondolunk sejtjeinkre, hiszen belőlük élünk, megérezzük majd, hogy a hatás nem marad el. Folyó vízzel öblítsünk, és ne feledjük, ne keverjük az anyagokat, mert kicsapódnak, így a kádban ülve, ha abba habfürdő, áztató só, vagy tusfürdő került, ne tegyük bele a fejünket, hanem a zuhany alá tartsuk, és így áztassuk ki jól a második körös sampon anyagait.

A hajmosás nem ér véget az öblítéssel. A száradás és a „frizura-finish” termékek felvitele még hátra van. A napon száradás a legjobb, amikor az éltető fény éri, és szárítja a hajunkba kapó szél erejével. Ekkor éljük át igazán a borzold újra-frissesség érzetét. Ha ezt évszaktól és lakóhelytől eltérően nem tudjuk alkalmazni, csavarjuk vigyázva törülközőbe a hajunkat, és félig törüljük meg. Ahogy a törülköző durva használata a bőrt is roncsolja, úgy vigyázzunk a hajunk szárításánál is vele. Ez vonatkozik a túl forró hajszárítókra is, ezek ugyanis ártalmasak, ezért sohase használjunk 40 fokosnál melegebb eszközt, inkább legyünk türelmesek, és a gép szél-erejét kapcsoljuk nagyobb hatásfokra, mint a hőmérsékletét. Előbb-utóbb úgyis megszárad, addig is használjuk ki az időt, és ne rohanjunk még. Hátra van a kívánatos hajkorona „belövése”, és divatos, tetsző elkészítése. A hajápolás kúra, melybe a balzsamok, kondicionálók, vitaminos tonikok, hajsprayk, hajfixálók, zselék felvitele is beletartozik. A minőség tehát nem luxus, hanem tanulás és gyakorlás sora, ötleteink kifogyhatatlanok, ahogy az örömeink is. Mindent lehet, ami öröm és jól esik, de ahogy a fésű is fogatlanná válik, ha kitörjük a túlzott használattól, úgy válunk mi is egyre kopaszabbá, ha nem figyelünk a külső és belső hajápolásra. Ne feledjük, a belső építkezéstől válunk kifelé is méltóvá a szépség örömére.

Link to our Facebook Page
Link to our Twitter Page
Link to our Website Page