A hajhullás alaptípusai

A haj hullását, hiányát latinul alopéciának nevezzük. Ennek nők és férfiak esetében eltérő formái vannak, melyek a nemi különbségekből adódnak. Ez az eltérés igen látványos, mert a nők esetében a haj ritkulásáról, vagy a fejtetőn észlelt foltos hajhullásról beszélünk, míg a férfiaknál szabályos kopaszodás mutatkozik a hajas fejbőrön.

A férfiak hajhullásának kezdeti periódusában a homloki részen, vagy a fejtető hátsó részén kezd ritkulni a haj. Ezek idővel hajjal gyengén borított területekké válnak, és méretük megnő. Az alopécia lehet foltos és diffúz. Nem a kopaszságot örököljük, hanem az arra való hajlamot, mely ma már megelőzhető. A kopaszodás lehet visszafordítható (reverzibilis), és már visszafordíthatatlan (irreverzibilis). Ha a szőrtüszők, a hajhagymák bazális sejtjei elhalnak, akkor maradandó a hajhullás, ha viszont csak átmenetileg károsodott hajhagymákról beszélünk, akkor még újraéleszthetőek a bazális sejtek.

A hajhullás leggyakoribb formája az említett androgén alopécia, hétköznapi nevén a férfias típusú kopaszodás. Az ilyen típusú hajhullás generációról generációra öröklődik, mint hajlam, de nem kell ebbe beletörődnünk.

A szabályszerű kopaszodás leggyakrabban a halánték tájékán háromszög formában kezdődik. Az elülső hajvonal lassan húzódik hátrafelé, s ez a forgótáji hajmentes felületre is kiterjed.

A nőknél 40 éves koruk környékén a fejtetőn négyszög alakban diffúzan kezd ritkulni a haj. A férfiak esetében már a 20-as éveik végétől, de leginkább a 30-as, 40-es korosztályt érintve jelenik meg ez a probléma.

A foltosan ritkuló haj a másik alopécia forma. Ez az alopécia areata, a foltos kopaszság. Ilyenkor a hajhagymák nem halnak el, így ezek kezelése látványos lehet. Jellemzője, hogy egy vagy több, a szélén kikerekedő kopasz folt látható a fejbőrön. A bőr látszólag normális külsőt mutat, és a foltok elhelyezkedésében sincs tematika. A nyugati orvoslás a foltos kopaszságot úgynevezett autoimmun betegségnek tartja, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját sejtjei ellen termel ellenanyagokat. Az erre adott válaszreakció okozza a hajhullásos és egyéb tüneteket. Okai közt számos tényező rejlik, a genetikai eltérésektől a környezeti ártalmakon át a túlzott lelki és testi szorongás, stressz, vegyi mérgezés, gyógyszer túladagolás, vagy a szervezetben hosszabb ideje fennálló gyulladásos góc meglétéig. A senyvesztő betegségek kezelésekor alkalmazott kemoterápiák is okozhatják. Amikor ezt a kezelést abbahagyják, a hajhagymák közel 80-90 százalékban regenerálódnak.

Ebből alakulhat ki a súlyos esetekben az alopécia totalis, azaz a teljes kopaszság, melynél a hajbőr fénytelen, hajzata elhullott, és sokszor még a szemöldök sem maradt meg. Ez súlyos betegség, kezelése hosszas, orvosi felügyeletet igényel, mert összefügghet a szervezet más betegségeivel.

A diffúz hajhullás okai fertőző betegségek, a szervezetet ért erős stressz, kimerülés, környezetszennyezés, vegyi mérgek, pszichés feszültség. A következménye, hogy pár hónap alatt a hajzat erősen megritkul, és később ki is hullhat. Ezért a diffúz hajhullásnál a legfontosabb az alapprobléma megoldása, megszüntetése. Ezt a típusú hajhullás formát a nők gyakrabban kénytelenek elszenvedni. Főként a menopauza és a terhesség utáni laktációs periódusban kezdődik a hölgyek diffúz hajhullása.

Az önkéntes kopaszság a nyári leborotválás, a divat követése. Ezt általában sztároknál találjuk, gondoljunk csak Yul Brunnerra, Sinead O’ Conorra, Andre Agassira, akik így lettek világhíresek. Tévhit azonban az a képzet, hogy ha valakinek gyakrabban borotválják a haját, később erősebb lesz. Ez csak gyerekeknél igaz, de náluk egyébként is a tizenéves kor végéig erősebb és vastagabb a hajzatuk, csak utána kezd el a haj szerkezete megváltozni.

Ahogy már írtunk róla, a természetes hajhullás normális, nincs ok a pánikra, de ha rendellenes hajhullást észlelünk, időben forduljunk szakemberhez. A kezelés hatékonysága érdekében a még kellő időben jól megválasztott terápia hatásos lehet. Ilyenkor érdemes megvizsgálnunk a saját kihullott hajszálainkat, hogy milyen állapotúak. Egy jól megvilágított környezetben, fehér lapon vizsgáljuk meg állapotát, és a tövét nézzük meg nagyítóval. Ha a gyökér sima, gömbölyded, hasonló a gombostűhöz, akkor egészséges. Ha hozzátapad valami, alaktalan, vagy a kiszakadt tüszőt is látjuk, és a korpás fejbőrünkkel sem tudunk mit kezdeni, akkor ez figyelmeztető jel. A kezelés lényege a fejbőr vérkeringésének fokozott visszaállítása, és a megfelelő tápanyagokkal történő újbóli ellátása.

Van remény olyan területekre is visszanöveszteni a hajunkat, melyek hiányukkal már csalódást, szorongást okoztak. Ahol a hajhagymák újraélesztését kell „kicsiholnunk”, ott szép eredményeket tudunk elérni.

Link to our Facebook Page
Link to our Twitter Page
Link to our Website Page