Hajdoktor válaszol

 

   

 

kriszta

A dohányzásnak vannak egyéb mellékhatásai a hajra?
válasz:

A dohányzás egyértelműen káros az életre… így a hajára is.
Erről nincs mit mondani.

„korrlo”

Problémáját összefoglaltuk:

24 éves férfi vagyok, 2008 nyarán tűnt fel hogy erősen megfogyatkozott az addig sűrű és erős hajam (torokmandula vizsgálatnál kiderült hogy gyulladt, és kiderült hogy egy pitysporum ovalis nevű gomba van erősen elszaporodva a fejbőrömön. Műtétet és tisztítószereket követően a folyamat megváltozott, de a növekedő hajszálak nem erősödtek.

Válasz:
1.
Ha jó értettem, hogy komoly viszketés volt. Ennek megállítása fontos dolog. Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy a viszketés és a kapargatás, csak rontja a fejbőr-haj állapotát. Meg kell szüntetni.
A viszketést megállítása nem minden esetben jár a vékonyodásért felelős – más mikroorganizmusok kiirtásával.
Pl.: Igen kicsi ‘atkák’ -0,04-mm nagyságúak- ülhetnek körül egy egy hajszálat, és ezek komoly kárt tehetnek.
Ezektől a láthatatlan állatkáktól meg lehet szabadulni.
Pl. orvosi fertőtlenítő oldatok, vagy folyékony szappan, tonikok (bánfi-szesz, mert az tormából készült) ezeknek az állandó (heti 1x használata, (ha bírja a fejbőre akkor) megoldást jelenthet.

2. Ettől még a legyengült fejbőr rendszere nem biztos, hogy helyre áll.
Javaslom, hogy támogassa meg a hajszálak növekedését 3-6-9 hónapos Viviscal Tabl. kúrával.

3. Azokat a felületeket amelyek hajhiányosak, masszírozza kopogtatva (gombos kefével) bármikor naponta többször is de ne okozzon hámsérülést!

4. Mosás DHT blokkolót tartalmazó samponokkal, ma már többnyire ráírják a gyártók, történjen a további férfias kopaszodás elkerülésére.

J. Magda „Magda3”

J. Magda „Magda3” Elolvastam levelét. Kérésére megnéztem a rovatot.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9019108&la=104017307) láttam
hajkorona-snap és a Kegyed levélváltását. Válaszom:
Minden termék, amely rendelkezik az OÉTI OGYI, ANTSZ engedéllyel az embernek adható tehát nem káros. A Hair Gainnel kapcsolatosan valóban felmerültek a termék eredetét,
minőségét és a leírtakat megkifogásoló adatok.
Az Ön által használt Thymuskin terméket külön nem akarom kiemelni, mert mi is forgalmazzuk. Jó
eredményeink vannak. A fórumozók a legtöbb esetben nem mindent ismernek, de
mindent tudni szeretnének és tudni vélnek. A lelki kétségbeesés amelyet
(legyen az illető nő vagy férfi)a haj elvesztése okoz, bizony meggyötri az
embert, és bizonytalanná, valamint a legtöbb esetben – különösen a férfiakat
– türelmetlenné teszi, miközben a hajhagyma regenerációhoz igen komoly,
türelmes „együttműködés” szükséges. Az Ön problémájára használja azt, amit
az orvosa – miután megtekintette Kegyedet – ajánlott. Ebben a korban fontos
a fejbőr immunállapotának a javítása. Legyen ön is abban a 75%-ban.

Fejbőrviszketés okozhat-e kopaszodást?

Ha rákérdez a szakember, akkor a legtöbb esetben „nem viszket a fejbőröm” a válasz. Pedig nap, mint nap, reflexszerűen nyúlunk a fejünkhöz és megkaparjuk.

A viszketés, mint a „legkisebb fájdalom” jele, a legtöbb alkalommal valamilyen irritációra adott válaszreakció. Különböző fejbőr és bőrbetegségek, valamint szisztémás betegségek jele lehet a fejbőrviszketés.

Más esetekben, ha közelebbről megnézzük, mi okozza az időszakos vagy állandó viszketést, gyakran találunk korpát, gombákat, különböző mikroorganizmusokat, atkákat, baktériumokat a fejbőrön. Ezek is okozhatnak fejbőrgyulladást.

A mérték nélküli kaparás, vagy éles eszközök használata sérülést, további gyulladást okozhat, amely fennmaradása hajhagyma problémát, és következményes hajvesztést, kopaszodást idézhet elő.

De viszketést érzünk sportolás közbeni izzadás, és különböző fejbőrt irritáló frizura valamint fodrászati eljárások után is.
Figyelem!
A sérült fejbőr védekezőképessége csökkent, ezért a fertőzéseket okozó mikroorganizmusok könnyebben tapadnak és szaporodnak el.

Elsődleges teendő: a higiénés szabályok betartása.
Fertőzések esetén a fésűk, kefék gyakori tisztítása, a pihenőpárna huzatok cseréje, fertőtlenítő, viszketést szabályozó oldatok és gyógyszerek alkalmazása ajánlott.
Huzamos ideje fennálló viszketés esetén fontos teendő az egyéb betegségek kizárása (szakorvosi vizsgálat), és a fejbőr csökkent védekező képességének helyreállítása.

Mi a haj?

A haj a bőr szerves része. Belőle nő és táplálkozik. A testünkön található szőrzetet, beleértve a hajszálakat is, a bőr függelékeként szokás említeni. Minden szőrszálnak hasonló a felépítése, bár testünk különböző területein igen eltérő képet mutathatnak küllemük és növekedésük tekintetében. Ezért genetikailag meghatározott, hogy a lábon, férfiak esetében a mellkason,vagy arcon növő szőr nem lesz 20 centis, mint esetleg a hajszálaink.

A haj szerkezete leegyszerűsítve a következezőképpen írható le: a hajszálak gyökere néhány mm-rel a bőr felszíne alá nyúlik, az irha (dermis) és a bőr alatti kötőszövet (subcutis) határának közelében végződve. Maga a hajszál itt egy védőburokba van ágyazva, amit folliculusnak nevezünk. A folliculus alul kiszélesedik, és hagyma formájú alakzatot hoz létre. Ezt hívjuk hajhagymának. A hajhagymában alul egy kicsi, de nagyon fontos részlet található, melyet papillának nevezünk. A papilla az őt ellátó kapillárisokkal, nyirokerekkel és idegekkel együtt központi szerepet játszik a hajszálak életében, növekedésében és minőségük meghatározásában. Az itt képződő és innen leváló sejtek gyors ütemben haladnak a felszín felé (a haj növekedésének megfelelően), miközben differenciálódnak, pigmentált hajszövetet és elszarusodó anyagot hozva létre.

 

 

Pages: 1 2 3